Op de goede weg met het Vlaams Belang?

Vlaams Blok_Filip Dewinter_plakploeg

Tijdens de Antwerpse gemeenteraadszitting van maandag 24 februari deed Filip Dewinter (hier in het uniform van een neofascistische Kroatische militie) van het Vlaams Belang een merkwaardige tussenkomst. Naar aanleiding van een agendapunt over de World Outgames zei Dewinter: “Ik wil wel bereid zijn te streven naar gelijke rechten, maar er zijn ook grenzen. Willen we écht gelijke rechten voor hermafrodieten?”.

Dewinter liet uitschijnen dat hij het beste voorheeft met holebi’s… maar de transgenders zijn er blijkbaar teveel aan: “Ik lees hier vanalles over transseksuelen, biseksuelen, interseksuelen en hermafrodieten. Wat heeft dat nog met holebi’s te maken? Gelijkberechtiging van homo’s en lesbiennes, daar ga ik in mee. Maar gaan we nu niet te ver? Al die andere geaardheden wijken zo ver af van de norm van 99 procent van de bevolking. Wanneer gaat u dat eens begrijpen? Laat ons al die toestanden niet op een hoopje gooien, daar doe je holebi’s ook geen plezier mee.”

Wie vervuilt het debat?

vlaams belang,verkiezingen 2014

De aanwezigheid van de World Outgames was vorig zomer in Antwerpen een van de hoogtepunten van het sociale en politieke leven.  Daar kan ook het VB niet omheen. Het is niet de eerste keer dat de partij inspeelt op zaken die minder goed aanvaard zijn en daarmee te scoren. Die maandag waren dat de transgenders. Maar de echte vraag is: wie vervuilt hier écht het debat? Het VB heeft een lange geschiedenis van homo- en transfobie. Niets wijst erop dat daar verandering in komt.  De partij liet in 2004 (in hun toenmalig het ‘Antwerps Nieuws’-krantje)  duidelijk verstaan dat ze de kandidatuur van Antwerpen voor de Eurogames van 2007 niet zag zitten: “Vele holebi’s zien dergelijke manifestaties niet zitten. Zo’n massa-evenementen trekken immers voornamelijk de extravagante homoscène aan. Het brengt veel schade toe aan het imago van de holebigemeenschap die zich niet erkent in het gedrag van vele provocerende holebi’s tijdens dergelijke manifestaties. Bij het Vlaams Belang hoopt men dat de kandidatuur van Antwerpen het niet haalt en dat deze Eurogames in een andere stad dan Antwerpen plaatsvinden.”

vlaams belang,verkiezingen 2014
Annemans zette de toon in 1991

Huidig VB-voorzitter Gerolf Annemans liet naar aanleiding van een ‘gezinscongres‘ van het VB het volgende optekenen in een brochure: “Het is echter duidelijk dat homoseksualiteit, alleen al door het feit dat ze niet geschikt is in de natuurlijke orde, de maatschappij geen baat bijbrengt” Sedertdien is het VB altijd consequent gebleven…  in het bestrijden van de rechten van holebi’s.

Antidiscriminatiewet = totalitair

vlaams belang,verkiezingen 2014Op 16 oktober 2002 werd in het federale parlement de antidiscriminatiewet gestemd. Een wet die ondermeer mogelijk maakte dat er in het bedrijfsleven een antidiscriminatieclausule kon worden ingevoerd die ook holebi’s en transgenders beschermt. Bij de stemming verklaarde VB-kamerlid Bart Laeremans: “Op de zeven jaar die ik in het parlement zit, heb ik toch wel al een ander mogen meemaken, maar dit wetsontwerp is toch wel het allerergste. Dit wetsontwerp ter bestrijding van de zogenaamde discriminatie is werkelijk buiten categorie. Hors catégorie, zoals ze in het Frans zeggen (…). Deze tekst is de meest gevaarlijke, de meest schandelijke, de meest verfoeilijke, de meest huiveringwekkende, de meest lugubere tekst die ik hier ooit heb weten bespreken, want hij leidt ons regelrecht naar een totalitaire maatschappij.”

vlaams belang,verkiezingen 2014
Vlaams Belang wil openstelling huwelijk terugdraaien

In een persbericht van 19 september 1995 liet Filip Dewinter weten: ”Het Vlaams Blok is geen voorstander van het toelaten van homohuwelijken, omdat het toelaten van dergelijke huwelijken de indruk wekt dat een homofiele relatie evenwaardig zou zijn aan een heterofiele relatie. Alhoewel het Vlaams Blok respect en begrip kan opbrengen voor de anders geaardheid van een minderheid van de bevolking, is de partij van oordeel dat de uitzondering niet tot regel moet worden uitgeroepen.” Toen de wet gestemd werd op 20 januari 2003 verklaarde Bart Laeremans: “Wij zullen hard ons best doen om deze wet af te schaffen. Ik geloof ook dat er een dag zal komen dat we daarin zullen slagen. Natuurlijk zal men op dat moment komen aandraven met het goedkope argument dat er intussen enkele tientallen of honderden homokoppels van de regeling gebruik zullen hebben gemaakt (…). Dat is dan niet onze verantwoordelijkheid. U bent verantwoordelijk voor de ontsporing die er vandaag wordt aangericht (…).”

vlaams belang,verkiezingen 2014

Het Roze Huis = netwerk van pedofielen

Een van de meest ranzige uitspraken viel te noteren uit de mond van VB-gemeenteraadslid Emiel Verrijken (foto) tijdens de gemeenteraadszitting van 23 november 1998:  “Het gaat om een duidelijk bedrog van de belastingbetaler. Hier zijn heel gevaarlijke mensen aan het werk geweest. Hun echte bedoeling is jongens en meisjes aan te lokken op kosten van de belastingbetaler. Jongens en meisjes worden aangelokt door homo’s, teneinde een onthaal te verzekeren voor jongens en meisjes die zoeken naar hun seksuele identiteit en worden vertrouwd gemaakt met de gay en lesbian community. Daar wordt pure, authentieke, achttienkaraats pedofilie in de hand gewerkt. Mevrouw de burgemeester, hier worden jongens en meisjes aangelokt door middelen eigen aan oude pedofielen, oudere pederasten, die verlekkerd zijn op het aantrekken van jongeren. Nu krijgt dit een zekere officiële stempel. In het Roze Huis, door ons betaald, worden jongens en meisjes aangelokt om kennis te maken met de gay community, dat wil zeggen beroepspedofielen en beroepspooiers van jongens en meisjes. Die dertigers gaan barbecues organiseren om kinderen aan te lokken, wat de Antwerpse belastingbetaler moet betalen.” Een quote die doet denken aan wat Afrikaanse leiders zoals Museveni in Oeganda vandaag vertellen.

vlaams belang,verkiezingen 2014
Kinderen opvoeden is een brug te ver

Verbaast het nog iemand dat kinderen opvoeden volgens het VB niets voor holebi’s is? “Kijk, wij pleiten niet voor discriminatie van homo’s of lesbiennes, maar voor ons – en voor heel wat Vlamingen – is het homohuwelijk een brug te ver. Om van het adoptierecht voor homo’s nog maar te zwijgen” noteerde ik op de Website van het Vlaams Belang in september 2005.  “In de politiek is alleen het Vlaams Belang duidelijk gekant tegen het wetsvoorstel over de holebi-adoptie” klonk het in een persbericht van het Vlaams Belang van 22 juni 2005.

Recente uitspraken

Bij de recente bespreking in de De Senaatscommissie Justitie van de regeling voor het meemoederschap ging het VB nadrukkelijk op de rem staan: Bart Laeremans protesteerde fel tegen de manier waarop de behandeling van het wetsvoorstel en de stemming verliep. Hij was de enige die tegen stemde. çavaria-coördinator Yves Aerts noteerde op facebook: “Vlaams Belang senator Laeremans pleit voor uitstel ‘om het eerst grondiger te kunnen bestuderen’. Tja, daar heeft hij jaren de tijd voor gehad, niet?”  Karl Vanlouwe (NVA) viel Laeremans bij. Hij pleitte voor voorzichtigheid: “We moeten niet snelsnel werken maar wel een goede wetgeving maken.”

Bekijk tenslotte dit videofragment  uit 2011 en je weet dat het Vlaams Belang allesbehalve op de goede weg is.

Alle uitspraken van het Vlaams Belang per thema en per kopstuk.