Actievoerders hebben tips voor Di Rupo

Wish_b&w_rainbow_0001

Het werd tijd dat holebi’s en transgenders uit Afrika zich eens goed lieten gaan. Het is de voorbije maanden immers heel erg grimmig geworden met antihomowetten zoals in Nigeria en Oeganda.  

afrika,oegandaWe zagen al protestacties in grote steden zoals London en Amsterdam. Donderdag 3 april was het onze beurt. Naar aanleiding van de Europees-Afrikaanse top in Brussel verzamelden een 60-tal asielzoekers uit Nigeria, Oeganda, Burundi, Senegal, Kameroen, Rwanda, Gambia, Sierra Leone en hun Belgische sympathisanten op het Luxemburgplein.

afrika,oeganda

Er was gemobiliseerd door Why Me, de zelforganisatie voor Afrikaanse LHBT’s (Lesbiennes, homo’s, biseksuelen en transgenders) in België en WISH2.0, de groep die haar werking toespitst op het organiseren van de solidariteit met LHBT in Afrika. Er waren solidariteitsdelegaties van The Belgian Pride en van het ABVV-FGTB. Ook de Britse europarlementariër (en LHBT-activist) Michael Cashman kwam de actievoerders begroeten. 

afrika,oeganda

Brief aan Di Rupo

Di Rupo liet zich die dag in de media kritisch uit over de homofobie in Afrika. Maar het kan nog véél beter. Tagbo Wasiu Oluwafemi van WISH2.0 las tijdens de manifestatie een open brief voor aan de premier met deze concrete tips: “Wij verwachten van de Belgische regering dat ze het leven van onze holebi- en transgenderleden en -activisten in de landen waarmee België bilaterale contacten heeft beschermt. De meerderheid in die landen gedraagt zich immers als roofdieren. U kunt dit doen door rechtstreeks steun te verlenen aan de organisaties die nog steeds op het terrein actief zijn. U kunt dit ook doen door het beschermen van personen in gevaar en het creëren van veilige havens met de medewerking van NGO’s en andere gezagsvolle instanties in de regio.  We pleiten ook voor een budget dat het mogelijk maakt om de culturele uitwisseling te verhogen met landen die dit het meeste nodig hebben.”

wish_why me_actie EP2

Inhoud geven

De brief geniet de steun van een groot deel van de Belgische LHBT-beweging en van de leiding van ABVV en ACLVB. De steun vanuit de vakbeweging is een mooie uitloper van het werk dat we vorige zomer met het ABVV gepresteerd hebben tijdens de mensenrechtenconferentie op de World Outgames.  Ook PVDA-voorzitter Peter Mertens, de organisatoren van de Pride en enkele onderzoekers steunen de oproep. Met de brief gaf WISH2.0 de nodige inhoud aan de actie. Het volstaat immers niet om de homofobe wetten in Afrika te veroordelen. Politici dienen een beleid uit te rollen dat de actvisten die gevaar lopen effectief beschermt. Die boodschap is alvast duidelijk gegeven.

afrika,oegandaEn of het leuk was? Dat was het zeker: een mix van actie en een gezellige picknick.  Een beweging heeft dit soort acties nodig. Ze geven kracht en moed. We kunnen het ons moeilijk voorstellen hoe bevrijdend een bijeenkomst als deze is voor mensen die in hun land opgesloten of publiekelijk afgeslacht worden omwille van hun seksuele identiteit.  Ik heb maar één gefrustreerde meneer gezien: een politieman in burger die aan de militant van het ABVV kwam zeggen dat hij zijn rode vlag moest opbergen “omdat dit geen politieke manifestatie is”. Het was voor mijn Afrikaanse vrienden alvast een illustratie dat je ook hier moet blijven opkomen voor je vrijheid.

meer foto’s