De koloniale tijd waarin de ‘zwartjes’ braaf luisterden naar de blanke kolonisator ligt achter ons. Alice Nkom is advocate in Kameroen, waar ze consequent de rechten van holebi’s en transgenders verdedigt. Haar mening over wat in Frankrijk gebeurt is vlijmscherp.
“Frankrijk maakt zich niet enkel belachelijk door zich over te geven aan een walgelijk debat over het homohuwelijk, het land zet daarmee ook het werk van degenen die ijveren voor de legalisering van homoseksualiteit op de helling.” zegt ze in een videoboodschap. Alice is wel wat gewend. Ze hoort in eigen land de gekste argumenten tegen het legaliseren van homoseksualiteit. Het huidige debat in Frankrijk doet haar denken aan het Frankrijk van voor de Franse Revolutie in 1789. “Is dit het land van de scheiding tussen kerk en staat en van de mensenrechten?”
Verschil met Kameroen?
De manifestatie van 13 januari in Parijs (foto), waar een monstercoalitie van het fascistische Front National, het liberale UMP en de katholieke kerk op straat kwam tegen de openstellling van het huwelijk voor holebi’s doet haar eerder denken aan een bananenrepubliek. Ze herinnert aan een andere manifestatie, georganiseerd door een hooggeplaatste Afrikaanse geestelijke tegen het protocol van Maputo dat de rechten van de vrouw garandeert. “Er is op dit ogenblik geen enkel verschil tussen Frankrijk dat van zijn voetstuk valt als kampioen van de mensenrechten en Kameroen” zegt ze.
Frankrijk moet zich herpakken
“Frankrijk moet zich herpakken” meent ze. Ze vreest dat wat daar nu gebeurt zal gebruikt worden tegen elke vooruitgang van LHBT-rechten: “Zie U nu wel dat Frankrijk, als ontwikkeld land, zich ook tegen het homohuwelijk keert?” Ze roept alle Franse parlementairen op het wetsvoorstel goed te keuren. “Het gaat immers over de feitelijke en juridische rechten voor iedereen.”
Verdeeldheid in de Parti Socialiste
De Belgische wetenschapper en LHBT-activist David Paternotte wijst in een opiniestuk op de dubbelzinnige houding van de PS (Parti Socialiste) van president Hollande: “Terwijl de PS zich sinds 2004 duidelijk had geëngageerd, hebben president Hollande en zijn regering zich sedert hun verkiezing van hun meest kouwelijke kant laten zien.” Hij wijst op de verdeeldheid binnen de partij en in de parlementaire fractie: “Ook zij hebben de regering onder druk gezet, met name over de openstelling van het huwelijk. Het is geruststellend de kunnen vaststellen dat men de rangen opnieuw sluit. De situatie heeft schade veroorzaakt” meent Paternotte.
Het volledige artikel van David Paternotte, een interessante analyse van de huidige situatie rond de openstelling van het huwelijk in Frankrijk lees je hier.
Lees hier hoe je zondag mee kunt naar Parijs om mee te betogen voor de openstelling van het huwelijk voor homo’s en lesbiennes.