De Banaan van Bart

De banaan_banaan.jpgKen je de grap over de banaan en de tijgers? Die gaat zo. Een man zit op de trein en pelt een banaan. In plaats van ze op te eten draait hij het raam open en gooit ze het landschap in. Op de vraag van een verbaasde medereiziger waarom hij dat doet antwoordt hij: “Dat is tegen de tijgers”. Waarop de medereiziger nog verbaasder antwoordt: “Maar hier in België leven toch geen tijgers?”. Zegt de man: “Je ziet dus dat het werkt!”.

Bart De Wever kent dat grapje ongetwijfeld. Hij heeft het immers op 12 januari in praktijk gebracht. De Standaard had ergens horen waaien dat er die dag een betoging van radicale islamisten zou plaatsvinden in Borgerhout. Het bericht had evengoed in de prullenmand kunnen verdwijnen Dat lezen we in een colum van Tom Naegels. Tom vroeg aan de ‘nieuwsmanager‘ (dat heet tegenwoordig zo) hoe het bericht in de krant was geraakt. “Zijn antwoord is pragmatisch. ‘Er was een gat. Niet meer. Het was een nieuwsarme dag, waarin er meer onderwerpen wegvielen dan er bijkwamen. Om acht uur hadden we nog niets voor die plaats en dan zijn we beginnen zoeken, ook in het aanbod van de regionale pagina’s. Dit was het meest interessante stuk.” 

Tijgers in Borgerhout

De banaan_carnaval.jpgBart had een banaan gevonden. In tegenstelling met de man in de trein niet tegen de tijgers, maar tegen de jeugd van Borgerhout. De ongecontroleerde kwakkel van De Standaard kreeg een officiële stempel van de Antwerpse politie. Hij kondigde onverwijld een samenscholingsverbod af in Borgerhout. Geen enkele islamist, moslimfundamentalist of hoe ze zich ook zouden noemen moest het wagen ook maar één opruiende vinger op te steken, laat staan een hele koran. Een koran was volgens hem op zichzelf al een samenscholing. Een samenscholingsverbod betekent dat je automatisch verdacht bent als je met meer dan drie tegelijk samen staat.  Dan wordt je opgepakt en je krijgt… een GASboete. Het moet niet altijd voor de Chiro zijn. Dat vormde een probleem voor de carnavalsgroep die net die dag een feestje met optocht had gepland. Maar dat werd opgelost. Die mochten wel samenscholen. Hopelijk hebben ze zich geamuseerd. Maar dit zegt wel iets over tegen wie het verbod gericht was.

Bart is de baas

Samenscholen, dat mochten ook de massaal naar Borgerhout afgezakte pers- en cameramensen. Om te filmen dat er geen ongeregeldheden waren in Borgerhout. Ze hadden evengoed op de Kempische heide kunnen gaan filmen, daar waren ook geen ongeregeldheden. Maar ook geen samenscholingsverbod. Alle jeugd- en straathoekwerkers in Borgerhout zijn formeel: als er nog maar een zucht van een manifestatie zou gepland zijn dan zouden zij dat weten. Zij weten intussen ook dat Bart geen hoge pet op heeft van hun werk.

De banaan_pers.jpg

Borgerhout is in de ogen van Bart trouwens niet alleen een broedplaats van islamisten maar ook van linkse extremisten. Denk maar aan de PVDA, die erin geslaagd is om de SP.A en Groen mee te trekken in coalitie die de volgende zes jaar de plak zwaait over het district Borgerhout. Bart is daar niet blij mee.  Hij is de baas in Antwerpen en niemand anders. Gelukkig is hij ook de baas van de politie. Ideaal voor practical jokes zoals die van zaterdag.  Er is al wat afgelachen op het Schoon Verdiep. Met Bart als burgemeester vervelen die zich daar geen minuut.

Bart weet waarom

Bart houdt ervan ons op het verkeerde been te zetten met gekke verhalen. Het puin van de niet gebeurde ongeregeldheden in Borgerhout was nog niet geruimd of hij stond al met een nieuw sterk verhaal in de krant.  In zijn opiniestuk Ho’s en blingbling (ik las eerst ‘homo’s en blingbling‘) beweert hij dat  de liefhebbers van hiphop, gothic en house meer risico lopen op crimineel gedrag. En wie luistert er veel naar hiphop? De Marokkaanse jongeren in Borgerhout toch niet zeker?  Je zou voor minder het samenscholen verbieden.“Allahoe akbar” in hiphopversie op de Turnhoutsebaan. Niet als het aan Bart ligt.

De banaan_dance.jpg

Errare humanum est

De onheilsboodschap van Bart wordt sterk gerelativeerd door Maarten Loopmans op De Wereld Morgen: “Daarnaast suggereren de onderzoekers mogelijke, maar geen definitieve verklaringen voor het verband. Dat heet ‘veronderstellingen’. Mogelijk is muziekkeuze al op jongere leeftijd een uiting van een grensoverschrijdende persoonlijkheid die in de puberteit ook tot delinquentie leidt. 

nva,cultuur

Mogelijk kom je via muziek bij ‘slechte vrienden’ terecht die je beïnvloeden. En misschien geeft bepaalde muziek kinderen via tekst en beeld ook rechtstreeks inspiratie (vaak de Vlaamse Leeuw beluisteren zou bv. agressief gedrag kunnen aanwakkeren).”  Verder schrijft Maarten Loopmans:  “De Wever verkondigt in zijn opiniestuk onwaarheden, en verpakt nog te onderzoeken hypothesen als vaststaande feiten. Dat doet hij niet voor de eerste keer. Errare humanum est, sed perseverare diabolicum. Des te meer omdat deze beweringen gemakkelijk te weerleggen zijn op basis van een korte zoektocht op het internet.”

Antwerpen_Ludo Smits0003.jpgHallo, Ludo Smits?

Maar wacht es even… Hoeveel hiphop, gothic en house wordt er eigenlijk in de homodiscotheken gedraaid? Wordt het niet dringend tijd dat Bart aan Ludo Smits en andere discotheeknichten een lijstje met gevaarlijke nummers stuurt met de vriendelijke maar dringende vraag om deze niet meer te laten weerklinken als de homoparochie komt feesten?  Hoe noem je dat ook weer in het Latijn? Een Index librorum prohibitorum. (Latijn dat we bijleren dezer dagen!) Dat is de enige manier om te vermijden dat er binnenkort ook een samenscholingsverbod komt in de Lange Schipperskapelstraat en omgeving. 

Het zou allemaal vreselijk om te lachen zijn, ware het niet dat Bart de komende zes jaar burgemeester van Antwerpen is.  

Lees ook

De banaan_DWM.jpg

nva,cultuur