De Verklikkers van Outrage!

brussel, homofobieDi Rupo gaat iets doen aan het homofoob geweld. Dat heeft hij niet zomaar gezegd tijdens een van zijn bezoekjes aan het Brusselse nachtleven, het staat ook in het regeerakkoord. Minister voor Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (CDH) is duidelijk nog niet klaar om in actie te schieten.

Vanmiddag ondervroegen kamerleden Eva Brems (Groen) en Valérie Déom (PS) de minister over haar plannen om iets te doen aan het toenemend probleem van gaybashing. Ze hadden in het regeerakkoord immers gelezen: “De regering zorgt voor een krachtdadige aanpak van geweld tegen holebi’s en transgenders. Ze neemt daartoe gecöordineerde initiatieven in het kader van het gelijkekansenbeleid, het politionele en justitiële beleid, onder meer om de aangiftebereidheid bij slachtoffers van geweld, manifestatie van haat, discriminaties tegen holebi’s en transgenders te verhogen.”  Ze wilden nu wel eens weten of Milquet haar huiswerk al had gemaakt.

Outrage! toont hoe het moet

brussel, homofobieEva Brems toonde zich achteraf ontgoocheld over de reactie van de minister, die voorlopig weinig werk maakt van de goede voornemens uit het regeerakkoord maar prees het initiatief van Outrage! Brems: “Homofoob geweld is een reëel probleem dat aangepakt moet worden. Om politiek en politie te sensibiliseren, werd recent een smartphone-app van het  reclamebureau Famous en de antigaybashingbeweging Outrage! gelanceerd om verbaal en fysiek geweld tegen holebi’s in kaart te brengen. In enkele dagen tijd werden in Brussel 43 gevallen van homofobe agressie gemeld via smartphones. De 43 meldingen van homofobe agressie zijn niet bekend bij de politie. Niet alleen in Brussel, maar ook bijvoorbeeld in Sint-Niklaas worden problemen gesignaleerd.” Milquet kon geen concreet antwoord geven op de vraag wat ze nu eigenlijk gaat doen.

Elio, this is not gay

Het best moest nog komen. Milquet keerde zich ook tegen de smartphone-applicatie van  Outrage!  “Men moet niet via allerlei internetsnufjes een privéjustitie invoeren. Iedereen kan op deze applicatie om het even wat melden over om het even wie. Er is geen enkele controle op. We moeten niet naar een klikmaatschappij evolueren. De aanpak van homofoob geweld is het werk van politie en gerecht, niet van privé-organisaties”, zo zei ze.  Als een minister – die verondersteld wordt een beleid te ontwikkelen – de initiatieven van gewone burgers be-/veroordeelt zet ze de wereld op zijn kop.  Als de applicatie onwettig is, waarom hebben de flikken dan niet gereageerd? En zou het niet beter zijn het initiatief zo snel mogelijk te integreren in het politiewerk? Er wordt al maanden door allerlei politici gemekkerd dat de politie ‘niets kan doen’ zolang er geen statistieken zijn. Iets wat op zich uiteraard voor discussie vatbaar is. Hoeveel bloedneuzen en blauwe ogen hebben ze nog nodig? Maar als een  bezorgde burgers zelf iets ontwikkelen krijgen die de zwarte piet toegespeeld. Dat is onaanvaardbaar.

Rainbow cops

Mevrouw de minister ging niet in op de denkpistes van de Rainbow Cops Belgium, een recent opgerichte organisatie van LGBT-politieagenten, zoals het voorstel om de aangiftebereidheid van slachtoffers van gaybashing te verhogen door hun opvang te verbeteren in aparte lokalen, op specifieke momenten of door holebi-agenten. Ze zal overleg zal plegen met de Rainbow Cops om te bekijken hoe deze organisatie zichtbaar aanwezig zal zijn op de gaypride. Niet echt iets waar de slachtoffers van homofoob geweld mee geholpen zijn maar als flikken in uniform bootje mogen varen op de Canal Pride (foto: Roze in Blauw)  in Amsterdam dan moet dat in Brussel ook kunnen. Op een praalwagen met zwaailichten?

Verklikkers_0001

Lees ook: Outrage! gepikeerd over kritiek op gaybashingapp