31 jaar Janettenradio op Radio Centraal

cultuurZe zullen vorig jaar wel vergeten hun 15de verjaardag te vieren en dus vieren ze dit jaar hun 16-jarig bestaan. De ploeg van Pinkwave ontvangt gasten op zaterdag 23 april en blikt terug op een stuk radiogeschiedenis. Radio voor janetten wel te verstaan, vanuit een studio aan de Antwerpse scheldekaaien.

Het begon al veel eerder. Begin jaren ’80  zou pionier Dirk Cantillon enkele mensen rond zich verzamelen om op de vers opgestarte zender Radio Centraal een programma voor janetten te maken. Men koos bewust voor de geuzennaam ‘janetten’. Het was de periode waarin het fenomeen ‘lokale radio’ de kop opstak. In het begin zonden ze illegaal uit en dat zorgde de eerste jaren voor een bepaalde mentaliteit. Er zat een sfeer van opstandigheid in en er werden zaken uitgezonden die op de officiële media (nog) niet konden. Zo zond Radio Centraal de muziek uit die op het Sfinksfestival van Boechout werd gespeeld, lang voor de VRT dat deed.  De meeste zenders haalden amper het niveau van wat je zou kunnen vergelijken met wat nu zenders als MNM of Q-music doen. Het handvol stations dat open stond voor experimenten had meestal ook plaats voor iets rond holebi’s. Op Radio Centraal werd dat ‘Koffie Verkeerd’.

Weggeblazen

Het gros van de lokale stations werd gaandeweg opgeslorpt door de grote ketens zoals Radio Contact. De kleine alternatieve zenders moesten constant vechten om te kunnen overleven: een gevecht tegen de overheid die veel meer aandacht had voor de commerciële zenders dan voor de kwalitatief veel betere kleine stations.  cultuurDat gaf geregeld problemen met zendvergunningen en vooral met de sterkte waarop men mocht uitzenden. Regelmatig werden de uitzendingen van Radio Centraal ‘weggeblazen’ door het geweld van de grote kleppers.  Maar de vrijwilligersploeg van ‘Centraal’ hield vol en het station staat er nog steeds. Dankzij het internet hoef je niet meer binnen het zendbereik te wonen om ervan te genieten. Gewoon hier klikken en je krijgt het lopende programma door je boxen. Via de website of de facebookpagina kan je ook achteraf naar de eerder uitgezonden programma’s luisteren.

Na Koffie Verkeerd kwam Chocopot en 16 jaar geleden kwam Pinkwave in de ether. Ze mogen fier zijn op hun volgehouden prestatie en ze zijn dat ook: “Al 16 jaar wordt  het rijke homo, lesbo – bi en trangenderleven  bekeken, becommentarieerd en geanalyseerd cultuurmet  enthousiastelingen, proffen, deskundigen, mensen met een mening, politici uit alle hoeken die het nieuws maken. Maar evengoed wordt een funprogramma gemaakt, of een cultuurprogramma, of alles door elkaar. In 16 jaar maakte Pinkwave 783 uitzendingen. Vele specials rond grote evenementen, marathonuitzendingen rond Roze Zaterdag, evenementen in Antwerpen als de Outgames of Antwerp Pride.” zegt hun persbericht.

Geschiedenis

Pinkwave is – en dat typeert dit soort radio – van wisselend niveau. Soms wordt er gewoon op los geleuterd en overstijgen ze nauwelijks het gesprek dat ze na afloop op café voeren. Hilarisch voor sommigen, irritant voor anderen.  cultuurSoms wordt er ook geschiedenis geschreven. Op zaterdag 3 mei 1997 zond Pinkwave een interview uit met Wilfried Martens (ex-premier en europarlementslid) waarin hij zich uitsprak voor de anti-discriminatiewet: “In die zin onderscheid ik me van bepaalde van mijn collega’s van het federale of Vlaamse parlement. Ik ondersteun het wetsvoorstel in verband met de anti-discriminatiewet en het voorstel van decreet rond partnerregeling dat SP-parlementslid Guy Swennen voor ogen heeft over lagere successierechten voor samenwonenden.”  Een leuke scoop waar de beweging iets mee kon doen.

Pink Wave – Live te beluisteren op Radio Centraal op 106.7FM
of via de streaming op http://www.radiocentraal.be

Wekelijks iedere donderdag van 20:30 tot 22:00h.

Speciale uitzending zaterdag 23 maart 2011 van 12:00 – 00:00 vanuit het Open Radiocafé in Bar Nadar, Ernest Van Dijkckkaai 19 te Antwerpen.