Folie- en Fobieprijs gaan naar Stefano Giuliani en Léonard

Luigi en Laura Giuliani001.jpg

Tijdens de nieuwjaarsreceptie van çavaria werden de winnaars van de Folie- en Fobieprijs 2010 bekend gemaakt. Vlaams minister voor Gelijke Kansen Pascal Smet overhandigde de Folieprijs aan het gezin van ‘So you think you can dance’-deelnemer Stefano Giuliani (foto). De Fobieprijs ging naar aartsbisschop Léonard, omdat hij hiv-positieve homo’s schoffeerde en later ook beweerde dat kinderen uit holebigezinnen schadevergoeding zouden kunnen vragen voor hun gezinssituatie.

Mieke Stessens: “Het blijft belangrijk dat mensen die hun coming-out doen, gesteund worden door hun gezin en omgeving. Ook in 2011 blijft een coming-out een grote stap, ook al is onze maatschappij veranderd. Een publieke getuigenis als die van de vader van Stefano is heel waardevol. We zagen bijvoorbeeld dat onze Holebifoon na die uitzending meer oproepen kreeg over het thema coming-out.”

Voor de Folieprijs was ook het Argentijnse parlement genomineerd, omdat in Argentinië in 2010 het burgerlijk huwelijk werd opengesteld voor holebi’s. Ook Patrick Reyntiens, een hiv-positieve homo die vaak over leven met hiv getuigt in de media, verdiende een nominatie omdat hij helpt om hiv bespreekbaar te maken. Hij staat symbool voor alle anonieme homo’s die leven met hiv.

De recente uitspraken van Léonard vindt çavaria verwerpelijk, schadelijk en idioot. “Hij heeft seropositieve homo’s daadwerkelijk tot in het diepste van hun wezen beledigd door te stellen dat hiv een immanente vorm van gerechtigheid is. Later insinueerde hij ook nog dat kinderen die opgroeien bij holebi-ouders, daar eigenlijk schadevergoeding voor zouden kunnen vragen,”, aldus Mieke Stessens.

Voor de Fobieprijs was ook de Belgische regering genomineerd omwille van haar immobilisme. Verschillende eenvoudige dossiers, vaak in verband met ouderschap, raken niet opgelost omdat niemand zich de moeite getroost er iets mee te doen. Ook Oegandees parlementslid Bahati werd genomineerd. Hij is verantwoordelijk voor een wetsvoorstel dat de doodstraf wil invoeren bij homoseksuele contacten.

Bron: Persbericht çavaria