Morales biedt excuses aan over kippenuitspraak

Latijns-Amerika is gelukkig niet meer wat het geweest is. De  tijd dat de Verenigde Staten hun ‘achtertuin’ bestuurden via dictatoriale regimes (waarvan U zich allicht het Chileense Pinochetregime nog herinnert) is voorbij. Een nieuwe generatie leiders kiezen voor een linkse, anti-imperialistische politiek.

morales003Zo hield Chavez, president van Venezuela, op de klimaattop in Kopenhagen een speech waaruit de quote: “Was het klimaat een grote kapitalistische bank, dan waren de rijke landen al lang in actie geschoten.” de wereld rond ging.

De Boliviaanse president Evo Morales is er ook zo eentje. Tijdens een congres van klimaatactivisten trok hij fel van leer tegen het gevaar van het eten van industrieel gekweekte kippen. Hij beschuldigde er de Westerse wereld van de wereld te vergiftigen.  Hij legde niet alleen het verband tussen de hormonen en de toenemende kaalheid bij Europese mannen, hij zei ook dat de vrouwelijke hormonen slecht zijn voor de mannelijkheid.

Dat laatste viel in slechte aarde bij de FELGTB, een Spaanse holebirechtenorganisatie. Zij reageerden per brief aan de Boliviaanse ambassade in Madrid. Morales is als progressief politicus aan de macht gekomen met de steun van de onderdrukten en dat vonden ze niet te rijmen met deze uitspraak. Antonio Poveda van FELGTB: “Deze verklaring kan  enkel de haat tegenover deze groep versterken. Lesbiennes, homo’s, trans- en biseksuelen hebben in Bolivië absoluut geen rechten. Verder is het heel verrassend dat een president die zichzelf progressief en links noemt dit soort verklaringen aflegt. Homofobie is op geen enkele wijze verantwoord, dit komt als een dubbele verrassing voor ons”.

kiss001Duidelijke taal, die niet in dovenmansoren viel bij de president. Morales schreef FELGTB een brief terug waarin hij zijn respect voor diversiteit uitdrukte. Zijn woordvoerder Ivan Canelas verzekerde dat de president er niet aan dacht de rechten van holebi’s en transgenders aan te vallen toen hij het over gemanipuleerde kippen had. Hij deed de interpretatie dat de uitspraak homofoob zou zijn af als ontoereikend.

So far so good. Nu nog de wetgeving aanpassen zoals zijn Mexicaanse collega’s hebben gedaan en het huwelijk openstellen voor koppels van hetzelfde geslacht.

Bron: The Advocate, Merco Press