Woordvoerder extreem-rechts is homo

Jobbik_Hongarije_0001

Dit is András Király (rechts op de foto), ex-woordvoerder van Jobbik Magyarországért Mozgalom (‘Hongaarse Partij voor Gerechtigheid en Leven’ gemakshalve ook bekend als Jobbik). Jobbik is de Hongaarse equivalent van het Vlaams Belang. De  foto is genomen op de Gaypride van Toronto in 2008 en werd pas onlangs bekend gemaakt.

Hij ziet er gelukkig uit, tussen de dragqueens. Naar verluidt rookte hij een jointje (niet te zien op de foto). De publicatie van de foto’s in een Hongaarse tabloid maakte een einde aan zijn functie van woordvoerder. Jobbik beweert voordien niet op de hoogte te zijn geweest van het uitstapje van András Király. Hij verklaarde bij zijn ontslag dat hij ‘onverantwoordelijke daden had gesteld in het verleden’ maar gaf niet toe homo te zijn.

garda6De partij is integristisch, racistisch en homofoob. Ze voeren ondermeer campagnes tegen de zigeuners in het land. De homofobie van Jobbik blijft niet beperkt tot dit incident. Uitgerekend de dag dat András Király genoot van de Canadese Pride werd in Boedapest een holebi-manifestatie aangevallen door de ‘Hongaarse Garde’ (foto), een privémilitie van Jobbik.

Jobbik neemt deel aan de verkiezingen van 11 april. De peilingen voorspellen dat ze 18 procent van de stemmen zal halen.


Kijk en huiver…

Dit is een reportage over de Pride van 2008 in Boedapest.  De holebi’s lopen eigenlijk door een gigantische kooi, uitgejouwd door extremisten en voorbijgangers.  Het contrast met de vrijheid waarmee we hier de pride kunnen vieren is groot.