Carnaval, de leukste tijd van het jaar

Homoprins001a
Pastoor Luc Buyens in het Brabantse Reusel in Nederland heeft geweigerd de 24-jarige homoseksuele prins Gijs den Urste uit Reusel (Narrendonk) tijdens de carnavalsmis de communie te geven. Diverse kerkgangers protesteerden.

Gijs Vermeulen was eerder bij de pastoor geweest om de mis voor te bereiden. Toen kreeg hij te horen dat de prins wel een kruisje op zijn voorhoofd, maar niet de communie kon ontvangen. Vermeulen was overrompeld en tekende geen bezwaar aan. Tijdens een tweede gesprek kwam Gijs hierop terug maar de pastoor was niet te verwurwen. De prins ging toch naar de mis, maar weigerde het kruisje ‘af te halen’. Diverse bezoekers bleven ook zitten, als protest tegen het besluit van de pastoor.

In de plaatselijke pers heeft Vermeulen de afgelopen weken niet onder stoelen of banken gestoken dat hij al vijf jaar een samenwoont met zijn vriend Michael, dezer dagen ook lid van het prinselijk gevolg. Dat was de pastoor kennelijk niet ontgaan. In de officiële leer van de kerk geldt homoseksualiteit als een zonde en dat kan reden zijn om de communie te weigeren, al gebeurt dat in Nederland vrijwel nooit. “Ik heb een half uur met hem aan de telefoon gehangen’, aldus de prins. ‘Ik heb gezegd dat we niet meer in de veertiende eeuw leven. Maar hij bleef erbij”

De pastoor is onder andere betrokken bij een hardnekkig protest van enkele katholieken tegen een Eindhovense abortuskliniek.

Monseigneur Léonard zal de pastoor allicht niet tegenspreken… 

Meer over Gijs Vermeulen

http://vimeo.com/moogaloop.swf?clip_id=9189965&server=vimeo.com&show_title=1&show_byline=1&show_portrait=0&color=&fullscreen=1