Minister Smet reikt Folieprijs uit aan pioniers in strijd tegen hiv/aids

Prijzen_podium001
blije gezichten op bij de uitreiking van de homofolieprijs: Presentator Kris Gielen, Marie Laga van het ITG, minister Pascal Smet en woordvoerster Mieke Stessens.

Tijdens een druk bijgewoonde nieuwjaarsreceptie van Çavaria  in de Balzaal van de Vooruit in Gent werden zaterdagavond de Homofolie- en Homofobieprijzen uitgereikt. Vooral de nominatie van Jo Vandeurzen had voor deining gezorgd, maar deze krijgt de Fobieprijs uiteindelijk niet.

De Folieprijs werd uitgereikt voor het baanbrekende werk dat Belgische wetenschappers van het ITG (Instituut voor Tropische Geneeskunde te Antwerpen)  verrichten in de strijd tegen hiv en aids. Peter Piot deed vanaf de jaren ’80 pionierswerk op dat vlak en werd later Algemeen Directeur van UNAIDS. In die hoedanigheid noemde hij op de Wereld Aidsconferentie in Mexico-stad (2008)  “homofobie één van de vijf belangrijkste redenen waarom we de strijd tegen aids nog niet gewonnen hebben”. Toen professor Piot de Belgische onderzoeksgroep aan het ITG verliet, in 1994, nam professor epidemiologie Marie Laga de fakkel van hem over. Zij coördineert er nog steeds het aidsonderzoek en ontving de Folieprijs uit de handen van Vlaams minister van Gelijke Kansen Pascal Smet.

Mieke Stessens schreef in haar persbericht: “We zijn trots op onze wetenschappers en hun niet aflatende strijd tegen hiv en aids. We zijn nog meer trots omdat mensen als  Piot en Laga het belang van de doelgroep homomannen steeds benadrukken, in België en wereldwijd. Dat is nodig, in België, omdat het aantal besmettingen bij homomannen dramatisch  toeneemt. Wereldwijd, omdat homo’s overal bestaan en kwetsbaar zijn voor besmetting, ook in landen waar volgens de leiders “geen homoseksualiteit bestaat”.

Fobieprijs voor Moslim

De Fobieprijs gaat naar Ali Abdusalam Treki, de voorzitter van de Algemene Vergadering van de VN. Tijdens zijn eerste publieke speech sprak hij zich uit tegen de wereldwijde decriminalisering van homoseksualiteit. Deze decriminalisering werd gevraagd in een Nederlands/ Franse resolutie. Treki zei “dat hij daar als moslim niet voor kan zijn en dat homoseksualiteit door de meerderheid van de wereldbevolking niet geaccepteerd wordt”. Mieke Stessens: “Het kan niet dat een man in zo’n belangrijke functie binnen de VN, deze uitspraak doet. Hij gebruikt religie als argument om het strafbaar stellen van homoseksuele daden te rechtvaardigen. Dat is gevaarlijk en Çavaria moet zich hiertegen verzetten. Religie moet een persoonlijke zaak en keuze zijn. Wetgeving, zoals het al dan niet beschermen van holebi’s en transgenders, moet los staan van religie.”

Vandeurzen geeft nalatigheid toe

Pascal Smet gaf toelichting bij een gesprek dat hij had met van minister van Welzijn Vandeurzen. Deze laatste was blijkbaar geschrokken van zijn nominatie voor de Fobieprijs. Hij gaf tegenover zijn collega ook toe dat holebi’s en transgenders ondervertegenwoordigd waren in zijn beleidsnota. Vandeurzen beloofde dit recht te zetten in zijn beleid. Pascal Smet benadrukte ook dat hij als minister van Gelijke Kansen de taak heeft om toe te zien hoe zijn collega’s dit thema in hun beleid verwerken via de zogenaamde ‘Open Coördinatie Methode’. De minister beloofde ook inspanningen te leveren voor holebi’s en transgenders in het onderwijs, waarvoor hij ook bevoegd is. Mieke Stessens bevestigde dat Çavaria deze maand nog ontvangen wordt op het kabinet van minister Vandeurzen.

Het VRT-verslag