Eerste ‘homohuwelijk’ in Frankrijk?

homo3

Het Franse extreem-rechtse blad ‘Minute’ brengt deze week een een foto van burgemeester Jean-Claude Daubisse, van Haute-Goulaine in het gezelschap van twee frisse dames in trouwjurk.

Titel van het artikel: “Un maire UMP a célébré un mariage homo”. De redactie vond de foto op de facebookpagina van de twee vrouwen. Groot schandaal, want in Frankrijk is een huwelijk tussen twee mannen of twee vrouwen nog steeds verboden.In Frankrijk bestaat wel zoiets als PACS (‘pacte civil de solidarité’ een soort samenlevingscontract zoals wij dat ook kennen) maar in tegenstelling tot de omringende landen is in Frankrijk het echte huwelijk nog niet opengesteld voor gelijkgeslachtelijke koppels.

Alle homofobe en extreem-rechtse bladen en sites namen het bericht van Minute-2441-Couv_a‘Minute’ (dat zichzelf ‘een politiek incorrect weekblad’ noemt) gretig over. De plechtigheid, die reeds in juni 2009 plaats vond, werd nieuws en de burgemeester kon zijn rustig eindejaar vergeten en reageerde in de plaatselijke pers. Jean-Claude Daubisse is lid van de UMP (Union pour un Mouvement Populaire, de partij van Sarcozy).  Hij weerlegt dat het over een huwelijk ging: “Het was geen homohuwelijk, maar een eenvoudige, symbolische ceremonie. Laëtitia en haar vriendin hadden in het voorjaar het samenlevingscontract afgesloten en vroegen of ik voor een minder onpersoonlijke plechtigheid kon zorgen.  Ik vond het een daad van menselijkheid waarmee ik respect wilde tonen voor hun opvattingen”. De burgemeester geeft toe dat hij zich niet verwacht had aan twee vrouwen in het wit. “Maar ik had ze toch niet moeten vragen om op hun stappen terug te keren?”. Op de vraag of hij het opnieuw zou doen: “Ik haat dit soort polemieken maar… waarom niet?”.

Het koppel is alvast blij met de geste van de burgemeester, zegt Laëtitia: “We vonden dat heel vriendelijk van hem. Maar hij is heel duidelijk geweest: de wet verbiedt hem om meer te doen dan dat. Maar het feit dat hij zoiets doet betekent voor ons al heel veel”.

De Franse LGBT-site Gayclic geeft als commentaar: “Prociat voor deze UMP-burgemeester (zoiets maak je niet alle dagen mee!). Nu is het uitkijken naar de reactie van de partijtop…” Van extreem-rechts kan je inderdaad verwachten dat ze dergelijke hetzes voeren. Ook het Vlaams Belang schreeuwde indertijd moord en brand toen Tom Lanoye en René Los in Antwerpen onder publieke belangstelling hun samenlevingscontract tekenden en laat niet na hun afkeur voor gelijke rechten voor LGTB’s te ventileren. Dat een partij zoals de UMP weigert de wet aan te passen is een ander paar mouwen.