Geen Donkey Parade in Jeruzalem

Donkey_Jeruzalem_0001
Vanavond zendt de VPRO de documentaire ‘Jerusalem is Proud to Present’ uit. Een aanrader.

Israel stelt zichzelf graag voor als de ‘veilige haven’ voor holebi’s in het Midden Oosten. Deze film kijkt voorbij de politieke propaganda en laat de strijd zien die in 2007 gevoerd is om in Jeruzalem een Pride-optocht te mogen houden. Nitzan Gilady toont de politieke en religieuze spanningen die daarmee gepaard gingen.

De beweging stuitte op fel en soms gewelddadig verzet van de ‘ortodoxe’ Joden. Zij verenigen zich in een fanatieke strijd tegen ‘de bezoedeling van de heilige stad’. De organisatoren van de parade worden geconfronteerd met gewelddadige uitingen van homohaat en persoonlijke bedreigingen. In combinatie met de alom aanwezige politieke en religieuze spanningen in Jeruzalem, lijkt de parade gedoemd te mislukken.  De activisten van The Open House, de organisatoren van de parade, laten zich ondanks alle tegenwerkende factoren niet uit het veld slaan. Ze krijgen de steun van burgerrechtenorganisaties en van Nitzan Horowitz, het enige homoseksuele raadslid in de volksvertegenwoordiging.

De confrontatie zoals ze in de film wordt getoond is nog niet voorbij. In augustus vorig jaar werd een holebicentrum door extremistische Joden beschoten in Tel Aviv. Er vielen twee doden en elf gewonden. de 24-jarige Hen Lender was een van de zwaargewonden. Eind juli kwamen holebi’s en transgenders opnieuw op straat in Jeruzalem, ondermeer om deze aanslag te herdenken. “De moordenaars lopen nog steeds vrij rond. Wij willen hier de slachtoffers herdenken en de leiders van dit land aanzetten tot een gewetensonderzoek” verklaarde hij tijdens de manifestatie.

Ook dit jaar waren er tegenmanifestanten. De politie had eerder een aanvraag van Yitzhak Pindrus verworpen. Deze wou gelijktijdig met de parade een ‘Donkey Parade’ organiseren. Een optocht met ezels dus. Daarmee wou hij het ‘bestiale’ karakter van holebi’s en transgenders symboliseren. De politie wou Pindrus niet helemaal teleurstellen en stelde voor dat zijn aanhangers kartonnen afbeeldingen van ezels zouden gebruiken.

Jerusalem is Proud to Present, Nederland 2, woensdag 4 augustus, 23u35