Oegandese LGBT’s krijgen steun vanuit Parijs

100 manifestanten trotseerden maandag de vrieskou in Parijs om solidariteit te betuigen met de Oegandese LGBT’s die het slachtoffer dreigen te worden van een wet die homoseksualiteit streng bestraft.

“Ouganda! Homos assassinés! Homos persécutés! Solidarité!” was een van de slogans die je hoorde. Onder de manifestanten enkele kunstenaars en vertegenwoordig(st)ers van ondermeer Act Up-Paris, Sidaction, Centre LGBT Paris. Er was ook een delegatie van het Parijse stadhuis en de LGBT-media brachten verslag uit.

Didier Lestrade, mede-organisator van de manifestatie en verantwoordelijke voor de Facebookgroep kijkt met gemengde gevoelens naar de opkomst: “Onze vorige acties die plaatsvonden aan de ambassades van Senegal of Oeganda trokken maar een tiental personen, we gaan er dus op vooruit.” Maar hij maakt ook een tweede vergelijking: “25.000 mensen  hebben de Facebookgroep ondertekend. Dat wil zeggen dat 1 op de 2500 de tijd heeft genomen om fysiek aanwezig te zijn op een actie tegen een wet die duizenden LGBT’s en seropositieven bedreigt. Dat was te verwachten, zo gaat dat tegenwoordig. Iedereen kent helaas de enorme kloof tussen de politieke steun die je losweekt op de sociale netwerken en het echte fysieke engagement. Mensen zijn verontwaardigd, klikken en laten emotionele en vaak naïeve berichtjes achter zoals ‘Maar in welke tijd leven we, we zijn 2010!’ Maar als het er op aankomt zijn gat op te heffen blijft er niet veel volk meer over.”

We vernemen nog dat diezelfde maandag de Oegandese tabloid ‘The Red Pepper’ opnieuw een lijst met namen van mensen heeft gepubliceerd die de LGBT-beweging steunen. De lijst was vergezeld van een oproep om hen te bestrijden.

Als het regent in Parijs druppelt het niet altijd in Brussel. Wat meer solidariteit met LGBT-Afrika, waar de homofobie angstwekkend de kop opsteekt, zou ook vanuit België niet misstaan. Wie daar iets wil rond doen neemt contact op met WISH, de Werkgroep Internationale Solidariteit met Holebi’s. WISH krijgt binnenkort een LGBT-activist uit Kameroen op bezoek.