
Lees en laat uw verbazing de vrije loop: dit is het verslag van een huwelijk tussen twee mannen in een land waar homoseksualiteit verboden is. Gebeurt dit voor de eerste keer? In elk geval is het de eerste keer dat men ons erover vertelt. De foto’s zijn niet op deze plechtigheid genomen.
Een traditioneel Oegandees huwelijk begint met een ‘Kwanjula’: een voorstellingsceremonie waarbij het meisje de jongen aan haar ouders voorstelt. Dit gaat de ceremonie in de kerk of de moskee vooraf. Die ‘Introductieceremonie’ is eigenlijk het belangrijkste. om diverse redenen komen velen ook niet verder dan dit stadium. Eens deze ceremonie achter de rug zijn man en vrouw één en een deel van de familie in de ogen van de gemeenschap. Voor Oegandezen is dat de belangrijkste stap.
Twee mannen, twee ‘kuchus’ wilden hun liefde vieren. En afgelopen zaterdag deden ze dat ook, in volle besef van de homofobe wetgeving en het klimaat van vijandigheid, homofobie en geweld dat momenteel in hun land heerst.
Het koppel deed zijn coming-out bij hun ouders, wat op zich al verbazingwekkend is. Kuchus doen dat nooit wegens te gevaarlijk. Ze riskeren uit hun stam gegooid te worden en alles te verliezen.
Ze kregen de toestemming van hun ouders om de bruiloft te organiseren. Ze zijn daar bijna een jaar mee bezig geweest, alle moeilijkheden, angsten en risico’s trotserend. Traditioneel draagt de hele gemeenschap financieel bij tot het huwelijk maar dit homokoppel kon dit niet riskeren dus zochten ze zelf geld bijeen.
Hun ouders hielpen mee. Het koppel bracht enkele andere kuchus op de hoogte die met hart en ziel meehielpen aan de voorbereiding. Het werd een goed bewaard geheim. Heel ongewoon want kuchus zijn zeer slecht in het waren van geheimen. Maar ze zijn dan weer heel goed in het organiseren van feesten.
Een week voor de trouw werden de uitgenodigingen uitgedeeld. Niet op papier, maar face to face.
Voor iedereen komt het moment dat de familie eist dat een man trouwt – of hij nu homo of hetero is – en dat doet hij dan ook, met een vrouw. Trouwen is nooit synoniem geweest van huwelijkstrouw. Dat is een buitenlands concept. Polygamie maakt deel uit van de erfenis van de man. In Oeganda zal een kuchuman een huwelijk met een vrouw als een deel van zijn bestaan aanvaarden: een noodzakelijke rite zelfs als ze weten dat ze anders zijn.
De bruiloft had plaats in een gesloten en bewaakte zone. Er stonden twee gewapende politiemannen aan de ingang. Je kan in Oeganda politie inhuren, zelfs voor een gebeurtenis zoals deze.
De gasten kwamen aan in hun tradtionele ceremoniekleding. ‘Kanzus’ voor de mannen: een hemd tot aan de enkels, zoals een jurk, met daarover een jasje, geplooid ter hoogte van de taille. De kledij laat discreet de enkels vrij en laat de mannen toe om zonder hinder te kunnen lopen. De duurste zijn in zijde. De vrouwen dragen ‘gomesis’, een ander zeer traditioneel Oegandees kledingstuk.
De ceremonie begon op tijd. Ze duurde lang, met het overhandigen van vele geschenken, opwinding en gelach. De bruidegom is daarbij niet zichtbaar aanwezig. Het is een uitgewerkt ritueel van geven en ontvangen, gelach, lawaai, het vertellen van verhalen en mensen die aan mekaar worden voorgesteld. Twee ceremoniemeesters waken erover dat het zo levendig en interessant mogelijk blijft. Ze proberen elkaar daarin te overtreffen.
Pas helemaal op het einde werd de ‘verlegen’ bruid het huis uitgeleid. Toen pas realiseerden bezoekers die niet op de hoogte waren dat een bruidegom een bruidegom zou trouwen in een homoseksuele ceremonie. Het geheim was echt zo goed bewaard dat een aantal mensen het niet op voorhand wisten.
Mensen gluurden door de omheining. Het geheim was onthuld. Een massa volk verzamelde zich en de politieagenten konden de druk niet meer aan. De kuchus waren blij dat het nieuws bekend was, ze waren uitzinnig van vreugde. Twee kuchus die hun coming-out deden en hun relatie officialiseerden op de traditionele manier!
Roddel heeft vleugels en de massa een de poort zwol aan. Ze wilden weten wat er achter de omheining aan het gebeuren was. De geruchten waren te prikkelend, de muziek en de opgewektheid te verleidelijk. Er waren tekenen van geweld.
De aanwezige kuchus glipten een voor een weg. Ze lieten voedsel en drank op tafel staan. Ze waren bang om te worden gefotografeerd in hun mooie kleren, foto’s die een vloek zouden betekenen als ze in de lokale tabloids zouden verschijnen. Bij het horen van de massa vonden ze het beter om hun aanwezigheid op de bruiloft de verbergen. Ze legden hun kanzus af, mengden zich onder het volk en knepen er tussenuit. Eén man, die de dwaasheid beging in zijn kanzu te blijven rondlopen werd aangevallen. Ze rukten de kanzu van zijn lijf.
Een getuige: “Dergelijke ceremonie in het Oeganda van vandaag was pure waanzin, absolute, zoete waanzin. Wij, kuchus, homoksuele Oegandezen zijn ook menselijke wezens die verlangen naar de eenvoudige, prachtige kleine genoegens waar alle Oegandezen van genieten behalve wij. Ook wij verlangen ernaar een koppel te zijn in de ogen van onze ouders. Wij willen als koppel erkend worden, als bruidegom en bruidegom, echtgenoot en echtgenoot, echtgenote en echtgenote”.
De straf voor dit ‘homohuwelijk’ in de anti-homowetgeving die in het parlement klaar ligt is levenslange gevangenisstraf voor het gelukkige paar en drie jaar gevangenis voor wie deelnam aan de ceremonie. Als ze al niet gelynched zijn door de massa.
Onze getuige besluit: “Het koppel moet nu de terugslag incasseren. Het was een ongelooflijk stomme, dwaze daad maar het was ook zo menselijk – absoluut menselijk”.
Foto’s tonen de traditionele kledij. Het krantenknipsel komt uit een tabloid die homo’s ‘out’.
Bron: Gay Uganda