Danneels: afgezien van zaak-Borremans

Daneels003Kardinaal Danneels nadert zijn pensioen. Dat maakt hem niet meteen loslippig tijdens interviews, maar er wordt toch een tipje van de sluiter opgelicht.

In een gesprek met Vacature zegt de kardinaal: “Harde maatregelen zijn niet plezierig. De zaak-Rudy Borremans, daar heb ik van afgezien.” Rudy Borremans was onderpastoor in Tienen en had een relatie met een man. Toen dit bekend raakte werd hij geschorst. Omdat hij dit niet aanvaardde kreeg hij de steun van een deel van de parochianen en van de holebibeweging. Rik Torfs bemiddelde. In een interview met Pinkwave gaf Rudy volgende toelichting: “Men ziet dat twee mannen samen het huishouden doen en op eenzelfde gezonde, evenwichtige wijze samenleven zoals een man en een vrouw dat doen. Dat is iets dat vreet aan de hoeksteen van de Daneels004
samenleving en van het ideaal dat de Kerk nog altijd voorhoudt: het gezin. Men kan dit maatschappelijk en kerkelijk nog altijd niet verwerken”. De positie van Danneels was hem toen al zeer duidelijk: “Wanneer ik afstand zou nemen van mijn vriend of de relatie spaak zou lopen is het probleem voor de Kerk opgelost.”

De acties rond Rudy Borremans – waarin het Roze Aktiefront een belangrijke rol speelde –  bereikten een hoogtepunt met een manifestatie (‘Mars voor Gelijke Rechten’) te Mechelen in juni 1999. De verdediging van Rudy werd gekoppeld aan een andere belangrijke eis die toen nog niet was gerealiseerd: de anti-discriminatiewet.

De voorspelling van Rudy zou uitkomen: toen de relatie eindigde mocht hij zijn taak als priester terug opnemen. De zaak maakte veel discussie los over de houding die de beweging moest aannemen tegenover de katholieke kerk. En blijkbaar hebben de acties ook voor de nodige kopbrekens gezorgd bij de kardinaal.